Vilka är vi?
Allians för rättvis klimatomställning (ARK) samlar det svenska civilsamhället och är fri från partipolitiska bindningar.
Vi förenas av övertygelsen att Sveriges regering och riksdag omgående bör inleda arbetet med en rättvis klimatomställning. Se vår appell här.
ARK har i dagsläget 51 organisationer som medlemmar.
Foto: Jana Eriksson/Greenpeace
Foto: Agneta Sandström
Medlemmar i ARK
-
Afrikagrupperna
-
Amnesty
-
Artister för miljön
-
Astma- och Allergiförbundet
-
Barnfonden
-
Cykelfrämjandet
-
End Ecocide Sweden
-
Fair Action
-
Folkhögskolornas klimatnätverk
-
Forum Civ
-
Framtidsjorden
-
Frejas fond
-
Fryshuset
-
Fältbiologerna
-
Färnebo Folkhögskola
-
Föreningen Norden
-
Greenpeace
-
Gretas Gamlingar
-
Gröna Kvinnor
-
Handelsanställdas förbund
-
Hyresgästföreningen
-
Idrottare För Miljön
-
IM
-
Jordens Vänner
-
Klimataktion
-
Klimatbyrån
-
Klimatklubben
-
Klimatpsykologerna
-
Klimatriksdagen
-
Klimatstudenterna
-
Konstfrämjandet
-
Kvinnor för fred
-
Läkare för miljön Skåne
-
MENSEN
-
MÄN
-
Naturskyddsföreningen
-
Offensiv folkbildning
-
Olof Palmes Internationella Center
-
Oxfam Sverige
-
PeaceWorks
-
Pensionärernas Riksorganisation (PRO)
-
Protect our Winters Sweden
-
PUSH Sverige
-
Researchers' desk
-
Sametinget
-
Scouterna
-
Unga Örnar
-
Verdandi
-
Våra barns klimat
-
Vårdförbundet
-
War Child Sverige
-
Wellbeing Economy Alliance Sweden

Foto: Edward Beskow/Grenpeace
Vad menar vi med rättvis klimatomställning?
Omställningen måste vara…
Snabb. Sverige ska leva upp till klimatmålen i Parisavtalet och dess krav på att rikare länder ska gå före.
Trygg. Omställningen ska värna om arbetstagarnas trygghet. Den ska inte gå ut över dem som har det sämst ställt i samhället, utan minska klyftorna.
Demokratisk. Människor ska ha inflytande över de steg som tas för att ställa om, på sina jobb och i samhället.
Vi utgår från ILO:s riktlinjer för rättvis klimatomställning.
-
Klimatomställningen måste göras med hänsyn till människors ekonomiska och sociala trygghet, och i dialog med Sveriges befolkning. Bara så kan en ambitiös klimatpolitik få det breda stöd som krävs. Arbetstagarnas och medborgarnas engagemang och kunskap måste tas tillvara i omställningen.
En rättvis klimatomställning är ett stort samhällsbyggnadsprojekt för att förbättra människors villkor i balans med naturen.
-
De senaste rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC understryker än en gång behovet av en betydligt snabbare klimatomställning.
Även i Sverige behöver takten öka. Förra året ökade Sveriges utsläpp – och med den nya regeringens politik kommer de att stiga ännu mer.
Regeringen och riksdagen måste ha svar på hur klimatomställningen ska skyndas på – och hur den ska göras på ett tryggt, rättvist och demokratiskt sätt.
Syftet med Allians för Rättvis Klimatomställning
Att samla miljörörelsen och organisationer som jobbar för mänskliga, ekonomiska och sociala rättigheter bakom en gemensam agenda för rättvis klimatomställning.
Att bilda opinion för en mer ambitiös och jämlik svensk klimatpolitik, i linje med vetenskapen och Parisavtalets principer om global rättvisa.
Foto: Joen Hünn/Greenpeace
Civilsamhällets roll i omställningen
De organisationer som ingår i Allians för rättvis klimatomställning har olika men viktiga roller i omställningen. Vi är beredda att bidra genom bland annat folkbildning, kulturarbete, folkligt engagemang, fackligt arbete och lokala, demokratiska samtal, i hela landet.
Vi ska också se till att omställningen inkluderar olika grupper i samhället. Våra medlemmar och de människor vi jobbar för behöver både få insyn i politiken för att ställa om, och möjlighet att påverka den.
Klimat- och miljökrisen påverkar alla de samhällsområden där vi verkar och vi ska ta oss an den tillsammans.
Foto: Christian Åslund/Greenpeace
Hur startade Allians för rättvis klimatomställning?
Inspirationen kom från the European Alliance For a Just Transition – ett initiativ för rättvis klimatomställning i Europa. Våren 2022 hölls flera möten med svenska organisationer, som kom fram till att det behövdes ett pådrivande nätverk för rättvis klimatomställning även i Sverige. Därför bildades ARK sommaren 2022.
Foto: Oliver Kornblihtt, Mídia NINJA
Därför är vi med i Allians för Rättvis Klimatomställning
-
”PUSH representerar unga och granskar miljöpolitiken för att säkra en hållbar värld för oss och framtida generationer. ARK är en möjlighet att samla och stärka civilsamhället och PUSHa för mer ambitiösa klimatåtgärder. Av den anledningen är vi stolta medlemmar.”
Betty Ottoson
PUSH Sverige -
”Klimataktion har alltid arbetat för breda samarbeten i klimatfrågan. Vi ser det som oerhört viktigt att hela samhället är med och ställer om för att minska utsläppen så snabbt som möjligt. Då behöver så många som möjligt få medvetenhet i frågan och vara en del av debatten.”
Pia Björstrand
Klimataktion -
”IM har en vision om en rättvis och medmänsklig värld. Det blir allt tydligare hur orättvis världen är när det kommer till klimatet. Vi som släpper ut mest drabbas minst, de som släpper ut minst och redan har minst drabbas hårdast. Ingen rättvisa utan klimaträttvisa.”
Martin Nihlegård
IM -
”ARK representerar de värden som är viktigast för oss: en omställning till både social rättvisa och ekologisk hållbarhet. Samarbete är den enda vägen framåt. Vi behöver lära av varandra och framför allt av de som drabbas mest av klimatkrisen.”
Evelina Sartori Valck
Framtidsjorden -
”Vi är många som engagerar oss i klimatfrågan, och tillsammans är vi starka! För oss är ARK en viktig plattform för att driva klimatomställning på bred front. Det är en möjlighet för vårt community och våra medlemmar att vara med och påverka.”
Peter Lübeck
Klimatklubben -
”Klimatbyrån är med för att det bara är genom att samarbeta som vi kan lyckas med omställningen. Vår hjärtefråga är att göra klimatdata tillgängliga för medborgare. Om vi inte vet hur det går med omställningen i kommunerna och vilka åtgärder som får effekt på utsläppen, kan vi inte veta om vi når Parisavtalets mål.”
Frida Berry Eklund
Klimatbyrån -
”Genom Scouterna får vi unga skapa en egen relation till naturen och samhället. När vi får bidra med vår kunskap och vårt engagemang, då kan omställningen bli hållbar. Vi är med i ARK eftersom klimatomställningen handlar om vår nutid och framtid.”
Thindra Bodén
Scouterna -
"Protect Our Winters samlar friluftsvärlden för att agera inför klimatutmaningen. I en tid där politiken har tappat styrfarten så vill vi tillsammans med ARK skapa opinion för en rättvis klimatpolitik, och ta tillbaka det ledarskap som behövs för att nå målen som forskningen och Parisavtalet kräver.”
Nicole Modigh
Protect Our Winters Sweden -
"Unga Örnar är barnens förening och vi vill att barn och unga ska vara med och forma den värld de växer upp i. Vi kämpar för en jämlik barndom, och den kampen är förlorad utan en rättvis klimatomställning. Vi har ett gemensamt ansvar för att skapa en bättre samtid och framtid. Det vill vi göra tillsammans med ARK – för alla barn."
Tomas Aronson Ylipää
Unga Örnars Riksförbund -
”ARK är centralt i att bilda den folkrörelse vi behöver för att kräva och påskynda en jämlik och rättvis omställning. Människors och länders olika ansvar och kapacitet att ställa om måste tas i beaktande. Genom samarbete i civilsamhället kan vi samskapa lösningar för ett samhälle som levererar mer välbefinnande och social rättvisa inom de planetära gränserna.”
Astrid Nilsson Lewis
Oxfam Sverige -
"Arbetet för en rättvis klimatomställning, med specifikt fokus på textilindustrin, är en viktig del av Fair Actions verksamhet. Genom ARK vill vi bygga allianser med andra som också arbetar för rättvis klimatomställning, och utbyta kunskaper och verktyg för att få igenom den."
Ebba Eriksson
Fair Action -
”Redan idag påverkas människors hälsa av klimatförändringarna. De individer som är kroniskt sjuka till följd av astma och allergi, är särskilt utsatta. Astma- och Allergiförbundets arbete med folkhälsa och lunghälsa kopplat till klimatförändringarna gör att vi ser medlemskapet i ARK som självklart.”
Karin Neuhaus
Astma- och Allergiförbundet
”En mer cirkulär handel som våra medlemmar har inflytande över och som minskar handelns klimatavtryck. På så vis säkrar vi både klimatomställning och goda arbetsvillkor.”
Handelsanställdas förbund
”Att visa hur politiken kan utformas utifrån det utsläppsutrymme som finns.”
Klimatriksdagen
”Att alla ska kunna engagera sig i klimatfrågan. Vi vill sänka trösklarna och hjälpa människor att hitta sin egen nivå och ingång.”
Klimatklubben
Medlemmarnas hjärtefrågor
Att omställningen bygger på forskning
Rättvisa i miljö- och klimatpolitiken — här hemma och globalt
Systemperspektiv — att tänka om kring vad ett samhälle bör vara
Demokrati och medborgarkraft i politiken
Barns och ungas perspektiv
Samers och andra urfolks rättigheter
Civilsamhällets roll i omställningen
Cirkulär ekonomi
Full sysselsättning — jobb åt alla
Boende som en del av klimatlösningen
Biologisk och kulturell mångfald
Biogena utsläpp (t ex från biobränslen)
”Utbildning. För att människor som är oroliga över klimatkrisen ska få verktyg för vad de kan göra och hopp om att det går att klara krisen.”
Klimataktion
”Att Sverige ska vara drivande för en rättvis klimatomställning. Dels genom att ta ansvar för vår egen omställning, dels genom att vara med och finansiera omställningen internationellt genom stöd till fonder för skador och förluster — utöver det ordinarie biståndet.”
IM
”Att jord- och skogsbrukets potential som omställningsmotor för en rättvis och hållbar värld ska tas till vara.”
Framtidsjorden
”Mänskliga rättigheter. Rätten till hälsa, ren luft och rent vatten. Samt jämställdhet, då kvinnor och barn oftast drabbas hårdast. Vår roll inom facket är att få in de sociala aspekterna av klimatförändringarna i förhandlingar och avtal med arbetsgivare.”
Vårdförbundet
”Att samhällsutvecklingen ska inriktas mot mänskligt välbefinnande inom planetens gränser - inte tillväxt. Ekonomisk aktivitet ska vara ett medel, inte ett mål i sig.”
Wellbeing Economy Alliance Sweden
Påverkansarbete
Psykologisk kunskap för att göra omställningen rättvis och möjlig
Fred
Landrättigheter
Internationell lagstiftning (t ex mot ekocid)